4.1 C
Copenhagen
tirsdag den 19. marts 2024

Bullseye: Fire verdensmestre i Forum

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

De fire seneste verdensmestre i sporten dart gæstede i januar København, hvor et par unge danskere fik lov at kaste pile mod stjernerne. Mandeliv var til stede til den indledende runde fredag aften og mødte sportens allerstørste profiler.

-Onehundred and eiiightyyyy!

Det karakteristiske udråb fra dommeren for dartens højeste score på tre pile gjalder gennem Forum, og en masse skilte med tallet 180 ryger i vejret ved langbordene i salen. Og nej, her er ikke tale om en skjult hyldest af Nazitysklands diktator, men en indforstået anerkendelse fra det vidende publikum til verdens bedste dartspillere.

De besøgte nemlig Forum i København en fredag i januar for at deltage i turneringen Nordic Masters. Formatet foreskrev, at tæt på de otte bedste spillere i verden mødte otte lokale spillere fra Danmark, Sverige og Baltikum i første runde, inden der blev afviklet kvart-, semi- og finale om lørdagen.

Som det hører sig til den slags turneringer, var en del af tilskuerne udklædt i fantasifulde kostumer; nogle fjollede, andre med relation til enten dartsporten, hjemnationen eller favoritspilleren.

Publikum havde som altid en fest til international dart i Forum i København. Foto: PDC

Dansk dart-klon

En af disse dartfans tiltrak sig særlig opmærksomhed. Bent på 56 år fra Horsens sad på en rampe og udgjorde den vildeste Peter Wright-klon, man kunne tænke sig med samme excentriske hanekamfrisure som den skotske verdensstjerne.

Du ligner jo Peter Wright i dit look?

-Det er synd for ham! Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, siger Bent lidt underspillet og uddyber:

-Jeg er her for festen, men stemningen bliver nok bedre på finaledagen i morgen. Min favorit er verdensmesteren (Michael Smith).

-Jeg har interesseret mig for spillet i nogle år. Alle kan jo være med. Andre påstår, at jeg er en habil spiller, og når jeg spiller værtshusspil som mickey mouse, sker det indimellem, at jeg laver tre gange rød bull.

Lydniveauet stiger, for der er walk-on til næste kamp, og Bent retter sin opmærksomhed mod scenen. Hver spiller har sin egen kendingsmelodi, der brager højt ud i salen, mens vedkommende entrer podiet via en tunnel midt mellem tilskuerne, der så kan få sig et nærbillede af spilleren eller klappe hånd med ham.

Bent fra Horsens på 56 havde en fest med sit Peter Wright-look. Foto: Mandeliv

Fascinationen fra tv

Mandeliv bevæger sig backstage til presserummet, hvor stjernerne varmer op og slapper af i Players Lounge ved siden af. Undertegnede blev fascineret af sporten, da den i slutfirserne blev vist på BBC, som indgik i det dengang revolutionerende kabel-tv i Danmark.

Der blev købt dartskive og lavet en masse huller i væggen, før den første 180 efter mange øvetimer sad i skiven. For en, der har set, fulgt og spillet dart i over 30 år on and off, er det ret cool at kunne iagttage de kendte navne live tæt på.

Det nye stjerneskud Michael Smith, kontroversielle Gerwyn Price samt legender som Michael van Gerwen og Peter Wright er som at have Ronaldo, Messi og Mbappé samlet til en event.

Jonny Clayton under sin walk-on, efter waliseren havde brugt eftermiddagen på en gåtur i København. Foto: PDC

Sightseeing og sejr

Den første, vi møder til interview, er walisiske Jonny Clayton. Nummer syv i verden har netop besejret svenske Daniel Larsson med 6-3 og har som en af de eneste af stjernerne givet sig tid til at kigge sig om i København.

-Vi gik en tur i går og i dag, og det er storslået, jeg elsker det. Det er min tredje gang her, så jeg har lidt erfaring med, hvor man går hen, og hvor man spiser. Det er det dejligt sted, fortæller Clayton.

”Sweet Caroline, oh oh oh!” lyder i højtalerne, og tilskuerne brøler med. Danske dartfans har tydeligt taget ved lære af stemningen til de store turneringer i udlandet, som kan studeres på tv. Senest VM i London, som blev vundet af engelske Michael Smith.

Der var stor mediefokus på verdensmesteren. Foto: PDC

Skarp og smilende VM-vinder

Den 32-årige nykårede verdensmester og nye nummer et på ranglisten sejrer rutinepræget 6-0 og møder frem med et venligt smil. Han ser skarp ud med sund teint og fit fremtoning og har netop vundet en lignende turnering a la weekendens ugens før.

Du ligner en, der er ustoppelig?

-Ja, jeg rider på en bølge for tiden, konstaterer han og griner. Sightseeing har der ikke været tid til.

-Jeg har sovet til kl. 10-11 stykker og lå i sengen til kl. 16, så et bad og middag. Når jeg spiller darts, er det en arbejdsdag, så jeg vil bare chille i sengen, til jeg skal på, siger the world champ.

Smith mødte sidste år danske Vladimir Andersen, der også er med i Nordic Masters, så ham kender han.

-Benjamin (Drue) kender jeg ikke, men fik kort hilst på ham i dag, siger han.

De farverige fans havde en fest i Forum. Foto: PDC

Fantastisk fankultur

-Yeeeeaaahhhhh!

Der lyder et massivt jubelbrøl fra salen. Belgiske Dimitri Van den Bergh har sat sine seks første pile i maksimum og er teoretisk ’on a nine-darter’.

-Aaahhhhh, lyder det dog, da han misser syvende pil. Ingen nipilelukning i denne omgang …

Fankulturen til dart er speciel. Her hersker altid en glad og opløftet stemning, og man hylder sporten i fællesskab i stedet for den os-mod-dem opdeling, man kender fra holdsport. Det er fedt, folkeligt og kan give gåsehud.

Det får aftenens første dansker at mærke, da han går på. Stor entusiasme og et glimt af håb om sensationen fylder kort Forum, da især danskerne i salen viser flag med sang og opmuntring, men modstanden er for stor.

Kontroversiel waliser

Danske Benjamin Reus på 24 år får sig til gengæld en på opleveren trods nederlag til den tidligere verdensmester, Gerwyn Price. Waliseren er upopulær blandt dartfans pga. sin opførsel på scenen, og senest blev han buet ud ved VM i en sådan grad, at han valgte at bære høreværn i en kamp. Alligevel tabte han til tyske Clemens og erklærede, at han måske ikke gider optræde til VM igen …

-Jeg har været her i arenaen et par gange før, og det har altid været godt. Sidste år måtte jeg dog trække mig med tennisalbue, siger Price, der ikke har haft tid til at se København.

Da vi konstaterer, at publikum under aftenens kamp var mindre fjendske end til VM, glider han hurtigt af på ’sit ømme punkt’.

-Nej, som jeg sagde; hver gang, jeg er her, spiller jeg godt, og jeg glæder mig til turneringen i år.

Price kendte ingen af de danske spillere, men ville da lave lidt research.

-Men når du står på scenen, er det bedst ikke at kende modstanderen for godt, konstaterer han.

Hjemmebane-talentet Benjamin Reus (th). havde fornøjelsen af at møde den tidligere rangliste-etter og VM-vinder Gerwyn Price (tv.) Foto: PDC

Ambitiøs dansker

Benjamin Reus glædede sig over lektionen på sportens store scene mod en stjerne.

-Det var jo superfedt! Nu havde jeg fornøjelsen allerede i juni måned, da de var her sidst, men det var fedt igen. Når man spiller mod de bedste, ved man, at de er skarpe på lukningerne, så der må man følge med, så godt man kan. Jeg var med i de fleste sæt, så jeg er fuldt ud tilfreds, siger han.

Kan du lukke publikum og påvirkningen ude, når du står deroppe?

-Jeg skal stadig lige vænne mig til det, for der er meget støj og nogle små lyde, der lige popper op, siger den unge dansker.

Hans ambitioner er at nå så langt som muligt og prøve at kvalificere sig til større turneringer, uddyber han.

Turneringens anden dansker, landets vel nok pt. bedste spiller, Vladimir Andersen, taber også sin kamp med 1-6. Han har på flot vis kvalificeret sig til PDC’s Pro Tour, men det lykkedes ikke mandeliv at fange ham på aftenen.

Farverig skotsk joker

-I can’t! My watch says ’to go to bed’!

Det næste stjernemøde starter humoristisk for mandeliv, der mødes af ovenstående svada fra en rund skotte med hanekam og udstående øjne, mens han peger på sit smartwatch.

Selvom den dobbelte VM-vinder i 2020 og 22 Peter Wright med tilnavnet Snakebite ser lidt træt ud, starter han med at tage pis på magasinets udsendte: Efter et par akavede sekunder, hvor vi tror, interviewet er aflyst, skraldgriner den karismatiske joker højlydt, før viseren falder i hak, da han siger:

-Hahaha, you just got timed out, og jeg hiver et smil frem, klapper ham på skulderen og svarer:

-You’ve always been the joker, man.

Hvad er det med den danskfarvede skjorte, vil vi vide?

-Øh, min kone, svarer Wright og peger på sin hustru, der står to meter væk.

-Samt designerne.

-Nej, jeg har ikke haft tid til at se noget af byen. Jeg prøver at indhente noget søvn, så vi har bare sovet, forklarer han, inden der falder ros til arrangementet.

-Arenaen er fantastisk, publikum er fantastisk! Jeg er overrasket over, hvor varmt her er. Jeg har medbragt tykt vintertøj og handsker til kulden, men …

Den 52-årige nummer to på ranglisten har netop vundet knebent 6-5 i en overraskende tæt kamp mod svenske Dennis Nilsson og indrømmer, at han ’var lidt rusten’, men hans erfaring slog igennem til sidst, understreger han.

Og typisk for Wright gik han hen og vandt hele turneringen om lørdagen efter sejre over de to øvrige ex-verdensmestre van Gerwen og Price (finalen) samt den nuværende titelindehaver Smith!

Wright var i øvrigt bekendt med Vladimir Andersen fra tidligere turneringer.

Mandelivs udsendte hilser på legenden Michael van Gerwen. Foto: Mandeliv

Den lime-grønne gigant

Vi nærmer os fredagens sidste kamp, og publikum samler sig i ekstra tæt grad om løberen op til podiet. Stemningen når højdepunktet, og det samme gør person-kulten. Aftenens største stjerne, nederlandske Michael van Gerwen, entrer hallen som en sand legende. Med sit skælmske smil og levende attituder opildner han fansene, og jubelen topper.

Et kvarter senere efter hans gevinst må vi dog vente lidt på interviewet.

-Jeg har brug for lidt luft, siger han og smutter ud bagved fem minutter, inden han tropper op med rødsprængte øjne, men alligevel formår at være nærværende og empatisk. Magasinets udsendte mærker en snert af at være starstrucked.

Fik du kigget lidt på København?

-Ja selvfølgelig, men kun meget kort sent på eftermiddagen. Det er fint at spille her, for det er en kort flyvetur fra mit hjem, men jeg ankom fra Caribien for blot få timer siden, så jeg er lidt jetlagged. Jeg trænger til søvn før morgendagens kampe, siger han.

Du gav alligevel meget af dig selv og spillede op til publikum, klappede hænder og udviste en masse grimasser trods din træthed?

-Klart, det er sådan, det skal være. Jeg har været her nogle gange før og føler mig godt tilpas, og publikum er fantastisk og højlydt. Det er et rigtigt dartpublikum, der kender sangene og spillet.

Er du bekendt med de danske spillere?

-Ja, jeg kender dem alle. Nu skal de sørge for at tage de rigtige skridt for dem selv. De skal gøre sig klart, at touren er hård, men så meget desto mere skal de arbejde målrettet og skabe fremgang. Hvis de vil op i top 20 i verden er det ikke nok bare at deltage i turneringer, du skal også vinde nogle kampe, hvis du vil op og møde de store drenge, og det skal de have i tankerne, forklarer sportens gigant.

33-årige Van Gerwen slog tidligt igennem og har toppet ranglisten fra 2014-21, vundet VM tre gange og anses som en af sportens største gennem tiderne. Med sin karakteristiske lime-grønne skjorte har han (som flere andre topspillere) skabt sit eget brand, MvG, der sælger dartudstyr. Han siges at være god for 40-50 millioner kroner.

Jordnære stjerner

Dart er altså ikke bare en værtshussport for ’proletarer og tykke, midaldrende mænd’ (jojo, måske lidt). Men der er meget mere til spillet end som så. Koncentration, præcision, mange rejser, timevis af træning og atter træning, showet, fans, medier og berømmelse – hele moletjavsen!

Trods alt dette er sportens stjerner forbavsende jordnære. Nærværende, hilser pænt med øjenkontakt, joker og smiler. Det kan naturligvis have noget med deres alder og modenhed at gøre, men for en journalist, der har mødt utallige sportsstjerner, politikere, kulturpersonligheder osv. var det således en fornøjelse at få lov at dække Nordic Masters og møde personligheder, der ikke kun gik op i selvbruner, frisure (undtagelse Peter Wright) og klicheer (ingen sagde fodboldspillere!).

Det internationale dartshow runder igen København til en opvisningsturnering KB Hallen i august. Her vil de fire Premier League-spillere Gerwyn Price, Dimitri Van den Bergh, Nathan Aspinall og Chris Dobey således optræde mod fire danske kvalifikationsspillere, heriblandt Per Laursen og Benjamin Reus.

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste