20.5 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

Midaldrende mænd på racercykel kører oftest galt på cykel

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Forskning fra Aalborg Universitet viser, at mænd i alderen 45-64 år er den gruppe, som oftest er involveret i soloulykker på cykel. De fleste ulykker sker på landet – og flest på racercykel

Mænd i alderen 45-64 år er den gruppe, der oftest er involveret i soloulykker på cykel.

Det viser en stor dansk undersøgelse, som sidste år blev offentliggjort i Journal of Safety Research og som Videnskab.dk citerer.

Det er især på landet, det går galt. De mest alvorlige ulykker sker udenfor byerne, og uheldet er oftest ude om aftenen eller natten. Her sker soloulykkerne især på våde og glatte veje eller stier, og ofte uden at der var lys på cyklen. De uheldige mænd kørte oftere på racercykel end på bycykel.

Det er forskere fra Aalborg Universitet, der står bag undersøgelsen. I et år fra 2012-2013 fulgte de 6.793 danskere, som hver måned indrapporterede, om de havde været involveret i et uheld og hvad der var sket.

693 af dem kom galt i sted i perioden. I 349 tilfælde var der tale om soloulykker, og 176 af disse resulterede i alvorlige skader, såsom hjernerystelse eller brækkede lemmer.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

Dårligere cykelforhold på landet

At de fleste ulykker sker på landet, forklares med, at cyklisterne kører hurtigere og mere aggressivt udenfor byerne. Det spiller også ind, at landdistrikterne generelt er mindre cykelvenlige end byerne. Der er flere dårligt vedligeholdte veje, snerydningen er ofte dårligere, og der er risiko for høje kantsten, blade på vejene osv. I byerne kører cyklisterne generelt mere forsigtigt, fordi der er mere politi og trafik på vejene.

Undersøgelsen viser i øvrigt, at cykeltøj i pangfarver nedsætter risikoen for uheld. Og så lyder det gode – og ikke så overraskende – råd fra forskerne ellers sådan her:

”Mit bedste råd til hvad man selv kan gøre for at reducere risikoen for at komme alvorligt til skade, er at tage en cykelhjelm på. Vi har foreslået i mange år, at cykelhjelm bør være obligatorisk,” siger Harry Lahrmann, lektor på Aalborg Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen, til Videnskab.dk.

”Mit bedste råd til hvad man selv kan gøre for at reducere risikoen for at komme alvorligt til skade, er at tage en cykelhjelm på”

Harry Lahrmann, forsker, til Videnskab.dk
- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste