20.5 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

Potensmiddel kan mindske risikoen for at få Alzheimers sygdom

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Amerikanske forskere har påvist, at mænd, der tager sildenafil mod impotens, har 69 procent lavere risiko for at udvikle Alzheimers end mænd, der ikke tager potenspillerne, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sildenafil, som er det aktive stof i potensmidler som Viagra, ser ud til at kunne mindske risikoen for udvikle Alzheimers sygdom markant.

Det viser et større studie, som en amerikansk forskergruppe ved Cleveland Clinic, Ohio i USA, har udført, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Forskerne granskede 1608 forskellige lægemidler for en mulig gavnlig effekt på Alzheimers. 66 blev udvalgt, blandt dem sildenafil. Det skyldes, at dyreforsøg tidligere har vist, at sildenafil mindsker ophobningen af tau-proteiner i hjernen. Tau-proteiner er sammen med beta-amyloid de to proteiner, som ved aflejring i hjernen fører til Alzheimer.

Dyreforsøg tidligere har vist, at sildenafil mindsker ophobningen af tau-proteiner i hjernen

Andre dyreforsøg har desuden vist, at sildenafil bremser dannelsen af beta-amyloid og forbedrer hukommelsen hos rotter med demens.

“I det aktuelle studie undersøgte forskerne effekten af sildenafil på neuroner udviklet fra stamceller taget fra alzheimerpatienter og fandt, at det bremsede ophobningen af skadeligt fosfor-tau i neuronerne. Blot seks dages behandling med sildenafil gav et fald på 40 procent i fosfor-tau, ” fortæller Kasper Jørgensen, neurologisk fagkonsulent ved Videnscenter for Demens, til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Cleveland-forskerne analyserede flere millioner journaler og sammenlignede mænd, der brugte sildenafil, med mænd, der ikke tog potensmidlet. Konklusionen var, at sildenafil-brugerne havde 69 procent mindre sandsynlighed for at få en Alzheimers-diagnose over en periode på seks år i forhold til ikke-brugerne. De undersøgte mænd var i gennemsnit 71 år.

Læs mere i Sundhedspolitisk Tidsskrift her

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste