18.9 C
Copenhagen
tirsdag den 23. juli 2024

Tjenersjæl IV: Grådige kvinder

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Mandelivs Christian Juul Jessen har i mange år arbejdet som journalist, udlandskorrespondent og kommunikationsrådgiver. Men som 60+ kan det være svært at skaffe sig et journalistjob, og derfor tog han i sommer arbejde som tjener på et badehotel. Det har givet ny indsigt i arbejdslivet – og et nyt blik på mænd og kvinder. Her kan du læse fjerde del af hans beretning

Hun havde taget en elegant, om end blomstret sommerkjole på og den gode bh, der løftede brysterne til urealistiske højder. Læbestiften, der ellers var endt på glasset med rosé, var blevet fornyet, da hun henvendte sig til en kvindelig tjener. ”Jeg vil gerne tale med min tjener,” lød det.

Det var mig, hun mente. Min kollega kaldte på mig med et flækket grin som en 26-årig, der har set meget af verden. Jeg rettede ryggen og gik ud til min gæst.

”Du er sådan en god tjener. Så betænksom,” sagde hun mens hendes højre hånd uden vielsesring trak lidt ned i blusens udskæring. Da jeg ikke svarede, bad hun lidt for hurtigt om regningen. Da jeg stod ved hendes side med en dankortterminal, lagde hun drikkepengene i min lomme – helt ned i lommen.

”Skynd dig at løbe væk,” flirtede hun. Lidt svært med en andens hånd nede i lommen. Jeg smilte og ønskede hende en dejlig aften og trak mig baglæns væk.

LÆS OGSÅ: Ny serie: Efter 40 år tog Christian igen et job som tjener – og fik en ny indsigt

Frihed til brok

Dagen efter sad et yngre par i frokostsolen og gjorde klar til at bestille. Han havde været der tidligere på ugen med sine forældre og nydt det. Nu var det så deres tur, og hun forstod at det var noget særligt.

”Skat, i aften skal du bare bestemme. Du bestiller lige det du vil til mig – jeg skal nok blive glad for det hele!”

Smuk holdning, der ikke en gang holdt til han havde bestilt vinen.

”Skat, du ved jo godt, at jeg ikke kan lide Chardonnay. Ikke?”

Efter tre afbrydelser, der alle blev indledt med et ”skat”, der blev sagt lidt for langsomt, vendte jeg mig til hende og bad hende bestille for sig selv.

Jeg lod som om jeg ikke havde bemærket det ydmygende i situationen for hendes bordherre – og tænkte over at jeg igennem tre måneder på restaurantens gulv havde haft mange gode kunder. Men også at næsten alle, der brokkede sig, var kvinder.

LÆS OGSÅ: Ny serie: Efter 40 år tog Christian igen et job som tjener – og fik en ny indsigt

“Jeg tænkte, at verden ser forskellig ud – afhængig af perspektivet”.

Det med pengene

En kendt københavnsk restauratør sad i aftensolen på terrassen og nød åbenlyst at have tid til at hænge med sin smukke kone. Og have chancen til at score nye medarbejdere med åbenlyse løfter om bedre løn. Alt imens han belærte mig om, at man kun havde en restaurant for at tjene penge – en stikpille til stedets direktør, for hvem badehotellet er hjerteblod og trannet sved.

Gæsten har ikke altid ret. Men i reglen ret til ikke at blive irettesat, så jeg lyttede med et venligt ansigt. Og ledte så samtalen over noget, der forekom mig mindre kontroversielt, nemlig at kvinder er langt mere påholdende med drikkepenge end mænd – ikke at der er mange drikkepenge at hente.

Restauratøren havde vist aldrig behøvet at arbejde i jobs, der kunne give drikkepenge. Men hans kone kunne godt genkende mønsteret: ”Vi er vant til at skulle passe på pengene. Og vi giver kun, hvis vi synes, at vi virkelig har fået noget.”

Jeg tænkte, at verden ser forskellig ud – afhængig af perspektivet – og tænkte på min blomstrende veninde fra tidligere.

LÆS OGSÅ: Ny serie: Efter 40 år tog Christian igen et job som tjener – og fik en ny indsigt

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste