5.1 C
Copenhagen
tirsdag den 23. april 2024

VM-dilemma: Boykot, begejstring eller blød mellemvare

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Hvordan bør den fodboldbegejstrede, modne mand forholde sig til det stærkt kritiserede VM i Qatar? Mandeliv har foretaget en etisk temperaturmåling hos en af landets førende fodboldjournalister

Der er næppe nogle voksne mænd med lidenskab for fodbold, der ikke efterhånden har hørt diverse synspunkter om det stærkt kontroversielle og hårdt kritiserede VM i Qatar, der begynder om få dage.

Anklager om korruption, brud på menneskerettigheder, underbetalte/døde gæstearbejdere under slavelignende forhold osv. har fyldt medierne i årevis, og som turneringen nærmer sig, tager kritikken og spørgsmålene til. Herunder hører restriktive forhold for fans samt horrible priser. Bør man boykotte VM, eller er det okay at lade sig rive med?

Mandeliv har allieret sig med Gisle Thorsen, fodboldjournalist på højeste hylde. I næsten tyve år har han for primært Ekstra Bladet været til stede til otte slutrunder, diverse internationale finaler samt dækket superligaen tæt.

Vigtigt at reflektere

Hvordan bør en voksen herre over 50, der har fulgt fodbold i årtier, forholde sig til og opføre sig under dette VM? Begejstring, boykot eller blød mellemvare?

”Det er et relevant og svært spørgsmål, og man skal ikke gøre sig til dommer over, hvordan andre agerer. Men det er vigtigt at reflektere og tage sit valg på baggrund af en stillingtagen til, hvad der foregår,” mener Gisle Thorsen.

Tidligere var det Sten ’Hoki’ Andersen, landsholdets superfan gennem årtier med de(t) berømte Hundested-flag (der nu er på DBU Museum), som medierne tyede til, hvis de ønskede udtalelser. Hoki afgik dog pludseligt ved døden for lidt under et år siden. I dag er det så Hokis ’aftager’, Arne Stampe Pedersen med Videbæk-flaget, der høres.
”Fællesskabet mellem danske fans og dét at kunne dele de her fantastiske fodboldoplevelser med ligesindede har altid været min primære drivkraft.

Tidligere slutrunder har givet mig minder for livet, men slutrunden i Qatar bliver anderledes. Med så få solgte billetter til danske fans vil fællesskabet lide et knæk. Alt andet er utænkeligt,” har Arne Stampe Pedersen udtalt til sporten på Tv2.dk kort før VM.

Mener Gisle Thorsen, at fans bør blive væk fra slutrunden, alternativt slukke for fjernsynet eller anden dækning?

”Isoleret set ændrer det ikke noget at blive væk eller ikke at se kampene på tv, men omvendt skal man også starte et sted. Det er meget dobbelt, men ikke nødvendigvis et enten eller. Det gælder også, når vi dækker det journalistisk; vi skal både rapportere om det på banen og have blik for det uden for arenaen. Man kan godt gøre begge dele.”

”Isoleret set ændrer det ikke noget at blive væk eller ikke at se kampene på tv, men omvendt skal man også starte et sted”

”Men jeg forstår også de mange, der siger, at dette er for meget og ikke kan se sig selv i det og derfor bliver hjemme fra Qatar eller slukker for dækningen. Det er godt, at vi har den politiske fodboldfan, der tager stilling. På den måde kan dette rykket noget.”

”Det er ikke hyklerisk, men en forståelig beslutning, hvis man ikke kan skrue mig op på samme måde, men når bolden ruller, så glemmer man kort det andet. Jeg håber dog på nogle aktioner dernede og at der sættes fokus på sportwashing, samt derunder hvad der er galt med den moderne fodbold.”

“På mange måder er det en underlig slutrunde,” siger Gisle Thorsen,der som journalist har dækket talrige slutrunder de sdiste 20 år.

Pejlemærke i mænds liv

Jan Jensen, Thorsens ex-kollega og nuværende sportskommentator ved Ekstra Bladet, har ført en kritisk dækning af slutrunden i Qatar i over et årti. Han har selv besøgt landet flere gange og afdækket forholdene i den lille ørkennation, som han har kaldt en ’slyngelstat’.

Tildelingen af VM og den kommende slutrunde har Jan Jensen betegnet som ’den største skandale i international idræt nogensinde’, og han har igennem flere år opfordret til en total boykot af slutrunden fra sågar nationer og landshold. Så langt er det som bekendt ikke kommet.

Når nu turneringen snart er en realitet, har Gisle Thorsen dog forståelse for, at mænd gerne vil se lidt fodbold og føle begejstring i et gråt efterår, hvor de nationale turneringer ligger stille, og verden/landet er ramt at diverse kriser.

”At begejstre er jo det, fodbolden kan, så det er 100 procent forståeligt, hvis man følger med. VM-slutrunder er jo pejlemærker i mange mænds liv, hvor de ud fra et årstal kan huske, hvor de var i tilværelsen dengang. Det er en stor begivenhed og en målestok i nogle folks liv. Det gælder især mænd over 50, som jo var unge, dengang hele VM-showet startede med Danmark i 1986.”

”At begejstre er jo det, fodbolden kan, så det er 100 procent forståeligt, hvis man følger med”

”Som moden herre kan man jo også tælle frem og spørge, hvor mange slutrunder har jeg tilbage, inden tiden rinder ud? Så jeg kan sagtens forstå en begejstring over selve kampene, selvom man savner sommeren udenfor, storskærme osv. når Danmark vinder, og det hele syder. Selve det bliver nok svært at genskabe, så på mange måder er det en underlig slutrunde,” siger Gisle Thorsen.

Jan Jensen (y.tv.) deltog for nyligt i en paneldebat om VM i Qatar på journalisternes fagfestival. Foto: Privat

Fagligt tvangsindlagt

Hvordan kommer du selv til at agere som journalist under denne slutrunde i forhold til turneringen og kampene?

”Alle, der gider høre min mening, får den råt for usødet. Jeg deler artikler og kommenterer om Qatar på twitter om de ting, vi i denne del af verden ikke finder acceptable. Skal VM kun finde sted på lokationer, vi siger god for? Så ville det jo kun blive afholdt i Nordeuropa. Hvor moralsk skal man have lov at være? BBC har ringet et par gange for at høre min mening.”

”Jeg håber på en bedre tildeling af VM fremover, så det ikke bliver korruption og penge, der køber sig magt, men en demokratisk proces. Det er dog måske for meget at håbe det. Kampene skal jeg se, for jeg dækker VM for Mediano (podcasts om fodbold), så jeg er fagligt tvangsindlagt.”

”Men det bliver ikke med samme begejstring som tidligere, og jeg er glad for, jeg ikke skal derned, for det havde jeg ikke haft lyst til. Man skal nok blive revet med, når der kører nogle spændende kampe, men jeg vil bevare et kritisk syn på det, der foregår.”

NB! Mandeliv har fået et spøjst input af fodboldfan Martin S. Han vil køre sort skærm i første halvleg og først tænde for kukkassen, når anden halvleg starter. Undertegnede skribent har sjovt nok haft samme tanke. Blød mellemvare eller nytteløs pseudokritik? Døm selv, om dit VM skal være boykot, begejstring eller noget i midten!

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste