20.5 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

Moden fankultur som livsstil: Når de voksne kommer til byen

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

For nyligt mødte FC København verdens måske bedste klubhold – Manchester City – i Parken. Hvad får voksne mænd over 50 til at følge deres hold på udebane? Mandeliv tog en snak med tre modne City-supportere, der havde taget turen over Nordsøen, om deres motiver for at rejse langt for at følge deres klub samt deres oplevelser i København på kampdagen.

“D’you need a ticket?”

Spørgsmålet faldt venligt fra en midaldrende, engelsk herre, og ham vender vi tilbage til.

En grå tirsdag midt i oktober kom en repræsentant for ’de voksne’ inden for fodboldverdenen således på besøg, da FC København på hjemmebane i Parken mødte Manchester City – af flere eksperter anset som det bedste klubhold i verden de seneste år.

For selvom klubben endnu ikke har formået at knække koden til at vinde Champions League, har City med milliardinvesteringer i ryggen fra sheik Mansour terroriseret Premier League med seks mesterskaber de sidste ti år – heraf flere ret suverænt.

Senest erhvervede klubben sig det norske fænomen Erling Haaland, der nærmest har scoret dobbelt så mange mål, som han har spillet kampe for City. Han sad dog på bænken i Parken denne aften.

En pæn fanskare fulgte klubben til kampen – heraf en del modne mænd. Mandeliv.dk cirkulerede rundt om stadion i timerne før kampen for at møde nogle decideret voksne fans fra en af verdens vildeste fodboldklubber pt.

Hvorfor rejser modne mænd langt for at størrtte deres hold og bruger tid, penge og ressourcer på denne syssel? Og hvad var deres indtryk af Danmarks hovedstad som værtsby for en flok engelske fans?

Hvorfor rejser modne mænd langt for at støtte deres hold?

Julian (th.) på 60 år havde sin bror med til København, hvor de havde haft en dejlig dag som fodboldturister.

 

 

 

Sjov, øl og god mad

Majoriteten af Citys-fans er historisk kommet fra det indre og centrale Manchester og har typisk bestået af arbejderklassen. De nye tider med enorme penge, Bosmanndommen og indførelsen af all seaters har imidlertid medført en ændring i sammensætningen af publikum til Premier League-kampe, men en ting, der oftest går igen hos britiske mænd, er deres forkærlighed for rigeligt med humle.

Julian på 60 år var ikke til at tage fejl af, da han på linje med trenden blandt mange af det kontinentale Europas fans var iført sin klubs trøje. Han var i super humør og frisk på en sludder.

“Min bror og jeg er taget på udebaneture i Europa de sidste ti år. Vi er begejstrede for at opleve andre kulturer, støtte drengene og havde det sjovt, få noget øl og vin og god mad,” sagde Julian og grinede, inden han fortsatte:

“Vi var på sightseeing i dag, hvor vi rundede havfruen (den lille, red.), slottet, jeg husker ikke hvilket, Rundetårn, ’Kungens Newtårv’,” forsøgte han på dansk og supplerede:

“… Og i går var vi et smut i Malmø.”

Hvad er dit indtryk af København?

“Fantastisk! Alle er meget venlige, vi har ikke set noget ballade, og her er meget rent uden skrald. Det er pragtfuldt!”

But the beer prices suck?

“Yeah, hahaha, dobbelt så dyrt som derhjemme,” kom det fra den glade englænder, der med sine svar fint illustrerede, at fodbold på udebane er så meget mere end bare kampen.

Chris Middy oplyste, at han tilhørte den rigtig gamle garde af City-fans. Med på turen havde han kæresten og ligeledes City-fan Sandra, som han havde mødt gennem fodbolden.

En institution blandt City-fans

“Har du brug for en billet?”

Spørgsmålet fra artiklens indledning faldt på tyk Mancunian accent fra en fyr, der hed Chris Middy. Han identificerede sig selv som en mangeårig, top 100-sæsonkortindehaver ’fra tilbage i de gamle dage’.

“Der er kun 35 af os tilbage fra dengang, fordi når du runder 65, er det ikke prisværdigt at købe den slags billet. Jeg er kun 59 og har derfor stadig den type sæsonkort. Jeg har misset fem hjemmekampe og 34 udekampe siden 1976,” sagde han underspillet, men svarede ’ja’ på spørgsmålet, om han så ikke var en institution blandt City-fans?

Hvad får I modne gutter ud af at tage på disse udebaneture?

“Det er en livsstil! Vi har altid gjort det, og vi fortsætter med det. Du kan ikke komme ud af det nu. Jeg har været alene i 15 år, men nu har jeg en partner, Sandra, som jeg har mødt gennem klubben. Hun har den samme kærlighed til City som mig,” sagde han.

“Det er en livsstil! Vi har altid gjort det, og vi fortsætter med det”

Så du skal ikke diskutere med din partner for at få lov at tage til fodbold?

“Nej, vi tager til alle kampe sammen. Det gjorde hun også selv før, så …”.

Hans indtryk af København havde været positivt.

“Jeg er vild med byen. En lille by, som jeg har besøgt før for at følge Citys kvindehold. Indbyggerne er imødekommende, her er rent, men jeg har et kritikpunkt; her er dyrt.”

Ballade-image langt fra sandheden

Hvad tænker du om det image, nogle britiske fodboldfans har som værende aggressive og ude på ballade?

“Der må jeg være ærlig; det er det indtryk, oversøiske fans har af engelske fans. Hvis du tager til en Premier League-kamp, er der ingen ballade. Hvis du ser på ultras-fansene i Europe – også FC Københavns, så tror de, at de engelske fans vil slås. Men de er langt fra sandheden.”

“Blandt vores fans har vi en flok, som vi kalder ’old school’ fra 80’erne, som stadig følger klubben. De kan passe på sig selv, men de skaber ikke uro,” fortalte Chris Middy og antydede sandsynligvis til hooligans fra 80’erne, (hvor dette fænomen var på sit højeste i England), som nu er blevet midaldrende eller ældre mænd, der har fået nye præferencer i livet. Han tilføjede dog:

“Nogle gange bliver du opslugt i ballade, og så har jeg set, hvordan de unge fra de andre fanklubber spiller op, fordi de tror, de er mænd, og så kører den …”

“Men ingen gider se den slags til fodbold mere, og der er ingen ballade til Premier League-kampe. I sidste uge (da FCK spillede i Manchester) var der lidt småuro blandt de to fangrupper, der kastede ting over hegnet, men det er sjældent, vi ser det. Når vi spiller mod United og Liverpool er der megen verbal udveksling, men ikke så megen slåskamp. Jeg ser sjældent den slags.”

Smålummer mandesnak: Lækker strisser

Flokken af City-fans defilerede roligt imod indgangen til deres tribune, og bag Mandelivs udsendte stod tre voksne gutter og småsnakkede med en sixpack danske øl på græsset. Ingen af dem bar merchandise, der indikerede tilhørsforholdet, men det gjorde sproget. To meter fra dem stod to politibetjente, en kvinde og en mand.

Pludselig faldt den ene City-fan i snak med den mandlige betjent, og der blev grinet og småsnakket. Efter et minut drev de tre briter af, og mens de passerede undertegnede, lød dialogen:

“She was hot and VERY well shaped,” om den kvindelige politier, og kammeraten svarede: “Yes very …”

Smålummer mandesnak og at kigge på kvinder går aldrig af mode blandt selv voksne fodboldfans – ikke engang selvom det drejer sig om en ansat i ordensmagten på arbejde i en kønsløs, maskulin-mørkeblå heldragt.

62-årige Jerry havde været i København før på forretningsrejse.

Fedt at rejse rundt

Jerry fra Manchester stod og småkiggede i sin mobil. Han var afsted alene.

“Jeg har haft en fin dag og været på en guidet cykeltur på tre timer. København er et fantastisk sted. Vi har været rundt og set Christianshavn, Den lille Havfrue. Her er meget at se. Jeg har været her før, men kun for business. De lokale er rigtig søde og gode folk.”

Hvad er dit motiv for at tage på udebanetur som en moden herre?

“Det er fedt at rejse rundt. Som City-fan troede man aldrig, man skulle opleve det her. Det er bare utroligt! Nogle betaler for alle disse fantastiske spillere, og vores sæsonkortpriser er rimelige – det er vanvittigt! Man må nive sig selv i armen hvert år,” sagde han.

Manchester City havde for over ti år siden og en årrække tilbage en stor krise som traditionsklub, da man på et tidspunkt var helt nede i den tredjebedste række. Siden gik det dog stærkt med at komme tilbage til toppen af engelsk fodbold, og den udvikling forekommer nærmest uvirkelig for Jerry:

“Jeg har været City-fan i 55 år, og i de sidste ti år har jeg været en del udenlands med holdet, men kun de sidste ti! Før det tog vi til steder som Gillingham og York, haha.”

NB! De politikilder, mandeliv.dk talte med før kampen, oplyste, at der ikke havde været nogle former for ballade som optakt.

– Der er ikke sket en skid! Det ridende politi i Fælledparken havde en rolig eftermiddag og aften.

 

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste