20.5 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

Online-konsultationer får flere mænd til læge og psykolog

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Muligheden for at kunne klare besøget hos lægen eller psykologen hjemme fra computerskærmen får flere mænd til at række ud, viser erfaringer fra flere pensionsselskaber

”Det går nok over”, ”det er sikkert ikke noget” og ”tag dig nu sammen, gamle dreng”.

Vi mænd er sjældent vores egen bedste ven, når det handler om at få ringet til lægen eller psykologen i tide.

En opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har vist, at hvor mænd i gennemsnit har 5,7 lægekonsultationer om året, har kvinder i gennemsnit har 8,5.

Ifølge Selskab for Mænds Sundhed lever danske mænd 3-13 år kortere end danske kvinder. Mænd bliver mere ramt af alvorlige sygdomme. Det skyldes blandt andet, at mænds sygdomme opdages for sent.

Det samme gælder psykiske problemer. Kun halvdelen af de mænd, der har en depression, er ifølge Selskab for Mænds Sundhed i behandling. Mænd begår derfor selvmord tre gange så hyppigt som kvinder.

Men nu viser flere erfaringer, at mænd kommer hurtigere ud af starthullerne, når besøget hos lægen eller psykologen kan klares via en online-konsultation hjemme fra computeren.

Flere mænd end kvinder benytter ny onlinekonsultation

Pensionsselskabet Danica fortalte i efteråret 2021, at deres nye, digitale sundhedsordning har flest mænd blandt brugerne.

Fra 1. januar til 1. oktober 2021 var der godt 10.000 konsultationer. Af disse stod mænd for 55 procent af lægekonsultationerne og 51 procent af de virtuelle psykologsamtaler.

”Det har været en stor overraskelse for os at se, hvor mange mænd der benytter denne ordning. Vi tror, det handler om, at den giver en enkel, hurtig og direkte onlineadgang til de behandlere, man har brug for, vel at mærke når man har brug for dem. Og man sidder ikke fast i lange telefonkøer, som man risikerer i det offentlige sundhedsvæsen”, siger Camilla Thind Sunesen, chef for Danica Pensions sundhedsløsninger, til Politiken.

Det hører med, at der er en overvægt af mænd blandt de Danica-medlemmer, der har adgang til ordningen. Reelt er der derfor lige mange mænd og kvinder, der benytter ordningen.

Hos Topdanmark er meldingen den samme. Sundhedschef Pia Bay fortæller til Politiken, at man havde 2700 virtuelle længekonsultationer fra 1. januar til 1. oktober. 53 procent af disse var bestilt af mænd.

Videopsykolog opsøges mest af mænd

PensionDanmark lancerede i oktober et tilbud om gratis videosamtaler med en psykolog fra Aleris-Hamlet. Tilbuddet gælder 400.000 medlemmer, der har en sundhedsordning. De kan alle hverdage kl. 8-21 og i weekender og på helligdage kl. 9-17 ringe til en onlinepsykolog. Her kan de få en strakskonsultation, hvis de ønsker det, eller lave en aftale om en konsultation indenfor få dage. Uden henvisning.

Også her har mændene været flittigst på tasterne. Ud af de første 462 førstegangssamtaler blev de 63 procent booket af mænd.

“For mændene er en online psykolog et mindre skridt at tage, og det giver en højere grad af diskretion. Vi ser derfor også, at andelen af mænd er væsentligt højere ved online konsultationer – hele 63 procent i mændenes favør mod traditionelt kun 30 procent ved fysiske konsultationer,” siger chefpsykolog Annette Gaard fra Aleris-Hamlet Psykologhus i en pressemeddelelse.

55 procent af henvendelserne til online-psykologen har handlet om et af disse tre emner:

  1. Stress
  2. Relationelle problemer
  3. Depression

PensionDanmark udbyder pensionsordninger via overenskomst og har mange mandlige medlemmer, der bl.a. er beskæftiget inden for byggeri, gartnerfaget og transportsektoren.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste