5.1 C
Copenhagen
tirsdag den 23. april 2024

Fem minutters træning om dagen kan give dig rejsningen tilbage

Mest læste

Steen Trolle
steen.trolle@outlook.dk

Bækkenbundstræning ser ud til at virke mod rejsningsbesvær. Mandeliv har besøgt Søren Ekman, direktør på Gotvedinstituttet, der i over 30 år har lært mænd at træne deres bækkenbund, så de både holder tæt og får rejsningen tilbage

Får du trænet din bækkenbund for tiden?

Hvis du er som mænd er flest, vil du sikkert svare nej. Men hvis du har været en tur forbi Gotvedinstituttet på Frederiksberg eller læst bogen ”Fra regnorm til anakonda”, som instituttets direktør Søren Ekman udgav i 2006, vil du sandsynligvis svare ja. For så ved du, at bækkenbundstræning ikke bare er noget, som kvinder skal huske at gøre, når de har født. Det er i høj grad relevant for voksne mænd. For med en veltrænet bækkenbund kan du både styrke din rejsning og undgå problemer efterdryp, når du har tisset.

Endnu er der ikke en større videnskabelig undersøgelse, der dokumenterer, at bækkenbundstræning virker mod rejsningsbesvær. Men undersøgelsen er på vej. Gotvedinstituttets direktør Søren Ekman og Mikkel Fode, der er professor i urologi på Herlev og Gentofte Hospital, søger netop nu efter 100 mænd med rejsningsbesvær til en undersøgelse, der skal afklare, om bækkenbundstræning virker. Læs mere her

Søren Ekman er dog ikke i tvivl. Han har undervist i bækkenbundstræning siden 1989, og han har gennem årene fået masser af tilkendegivelser fra mænd, der har fået bedre rejsning, efter at de er begyndte at træne deres bækkenbund.

”Der er mænd, som ikke har kunnet gennemføre et samleje med konen i flere år. Efter 14 dage skriver de til mig, at nu kan de igen,” siger Søren Ekman.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

Søren Ekman har undervist mænd i bækkenbundstræning siden 1989.

Undersøgelse: 75 % fik rejsningen tilbage

Den eneste undersøgelse, der indtil videre har vist en sammenhæng, kom i 2004. Her fik den engelske fysioterapeut Grace Dorey en gruppe mænd, der alle led af erektil dysfunktion (rejsningsbesvær, red.), til at træne bækkenbunden to gange dagligt i tre måneder. Formålet var ikke at behandle rejsningsproblemer. Men det viste sig at være en behagelig sideeffekt.

”Det var mænd, der havde problemer med efterdryp. Selv om de rystede den godt, efter at have tisset, røg der alligevel noget ud i bukserne, og det var de godt trætte af. Grace Dorey tænkte så, at der sidder jo en muskel rundt om roden ved penis, og hvis de kunne lære at spænde den rytmisk, ville de kunne de tømme urinrøret. Da mændene kom tilbage, kunne de fleste fortælle, at ’nu drypper jeg ikke så meget i bukserne og jeg har i øvrigt også fået rejsning´”.

Søren Ekman udgav i 2006 bogen “Fra regnorm til anakonda”.

75 % af mændene var blevet deres problem med efterdryp kvit, men nok så interessant, så kunne 40 % nu få fuld rejsning, mens 35 % fik rejsning nok til at kunne gennemføre et samleje. Det var bedre end Viagra, og derfor vakte undersøgelsen opsigt.

Søren Ekman hørte selvfølgelig også om undersøgelsen, og den inspirerede ham til bogen ”Fra regnorm til anakonda”.

På det tidspunkt var bækkenbundstræning en integreret del af Gotvedinstituttets undervisning. Helle Gotved, instituttets legendariske leder, havde skrevet bøger om bækkenbunden og lært kvinder at træne sig til bedre orgasmer. Men mandens bækkenbund var stadig ukendt land for de fleste. Uagtet at bækkenbunden består af et omfattende system af muskler, som er forbundet med penis.

Hvordan var mænds forhold til bækkenbunden, dengang du skrev bogen i 2004?

”Mænd har da ikke nogen bækkenbund. Det var den generelle opfattelse. Jeg mødte unge læger, som sagde ’hvad snakker du om?´. Jeg måtte så sige til dem: Hvor var du, da I havde om bækkenbunden i anatomi? Der herskede en tavshedens lov. Det var slet ikke noget man talte om”.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

Da Søren Ekman udgav “Fra regnorm til anakonda” blev han mødt med stor skepsis fra lægekredse.

Fra regnorm til anakonda

Det kom man til gengæld til, da Søren Ekman udgav sin bog i 2006. Titlen vakte opsigt og Søren Ekman blev interviewet af alt fra Helse og Politiken til Lægens Bord på DR1. Siden har han lavet oplæg og undervist på utallige konferencer og møder med gynækologer, psykomotorikkere, fysioterapeuter osv.

”Arbejdstitlen til bogen var ”Bækkenbundstræning til mænd”. Men en studerende på Gotvedindstituttets uddannelse sagde, at det var en røvkedelig titel. ´Mænd er nødt til at overdrive, når de snakker om deres pik, så den skal hedde noget helt andet. Den skal hedde ´Fra regnorm til anakonda´, foreslog hun. Det havde hun jo ret i,” griner Søren Ekman.

´Fra regnorm til anakonda´ er også titlen på Søren Ekmans bækkenbundstræningskurser. Her kommer mænd i alle aldre, dog flest i alderen 40-70 år.

Hvad vil du sige til en mand, der spørger, hvad han kan forvente at få ud af dit kursus?

”Jeg vil bare sige: Kom og prøv. Der er ikke nogen bivirkninger, bortset fra lidt større kropsbevidsthed. Det ser ud til, at 75 procent af de mænd, der ikke kan få rejsning, vil kunne få det igen ved at træne deres bækkenbund dagligt i en periode. Så det er det, jeg kan tilbyde – en formodning om, at det vil have en gavnlig effekt,” siger Søren Ekman.

“Der er ikke nogen bivirkninger, bortset fra lidt større kropsbevidsthed”

Hvor meget skal man træne efterfølgende, hvis det skal virke?

”Fem minutter dagligt. Og så skal man have en generel opmærksomhed på, om bækkenbunden er aktiv, når man selv er aktiv. Det vil sige om det spænder i bækkenbund, når du spænder i maven”.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

Mandelivs udsendte demonstrerer den vigtigste øvelse: At afslappe bækkenbunden. Tryk med en finger på mellemkødet og mærk, om du spænder i bækkenbunden.

Nemme øvelser

Du behøver ikke tage på kursus for at komme i gang. Vi slutter interviewet i Gotved Instituttets gymnastiksal på 2. sal. Her får Mandelivs udsendte nogle simple øvelser, som alle kan lave.

”Den vigtigste øvelse er faktisk afspænding, for du må ikke gå og spænde hele tiden,” siger Søren Ekman.

Jeg skal lægge mig på ryggen med bøjede ben, fødderne i gulvet og sætte hænderne i bækkenbunden mellem pungen og endetarmsåbningen.

”Tryk og mærk, hvordan det føles. Og spænd så lidt i bækkenbunden – ligesom hvis du skal holde på en prut eller vippe med en rejsning. Og slip så og spænd af. Det er den vigtigste øvelse”.

Nu kan jeg så gå i gang med træningen. Søren Ekman forklarer:

”Du kan f.eks. starte med at spænde, så slippe og så holde to sekunders pause. Det gør du 10 gange. Så tager du 30 sekunders pause og gør det så en gang til”.

Denne øvelse træner samarbejdet mellem åndedræt, mavemuskler, baller og bækkenbund. Pust ud når du runder, samtidig med at bækkenbund, mavemuskler og baller spænder gradvist. Giv langsomt slip i alle muskler når du svajer og trækker vejret ind. I forbindelse med den daglige/ugentlige træning skal du udføre øvelsen 10 gange. Kilde: “Fra regnorm til anakonda”

30 sekunder mod inkontinens

I næste øvelse skal jeg holde spændingen i 30 sekunder. En øvelse, som også gør godt for andet end rejsningen.

”Der er faktisk evidens for, at denne øvelse virker mod inkontinens. Hvis man kan holde spændingen i 20-30 sekunder, vil hjernen sende et signal til blæren om at slappe af. Kroppen lærer at udsætte tissetrangen og man slipper derfor også for at skulle sjattisse om natten,” forklarer Søren Ekman.

Du kan finde mange flere øvelser i bogen ”Fra regnorm til anakonda”.

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste