18.9 C
Copenhagen
tirsdag den 23. juli 2024

Tager du tit paracetamol? Så kan du få sværere ved at gøre en kvinde gravid

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Ny dansk forskning viser, at paracetamol, som er aktivstoffet i Panodil og Pamol, forstyrrer sædcellers funktion. De får sværere ved at finde vej til ægget

Mænd, der tager store mængder af paracetamol, har tilsyneladende sværere ved at gøre kvinder gravide.

Det viser et nyt studie, som forskere på Rigshospitalet har lavet i samarbejde med franske forskere. Studiet, som er publiceret i tidsskriftet Human Reproduction, omtales af Sundhedspolitisk Tidsskrift. Du kan læse deres artikel her

Studiet viser, at paracetamolen, som er det aktive stof i kendte smertestillende håndkøbsprodukter som Pamol, Panodil og Pinex, ophobes i sæden, inden den udskilles. Her omdannes den til metabolitter, der forstyrrer sædcellernes funktion. Dermed får de sværere ved at finde frem til ægget og gøre kvinden gravid.

Forskerne har bl.a. lavet en undersøgelse med tre mænd, som i fem dage skulle tage den højest anbefalede dosis af paracetamoler på 4 x 2 tabletter. De skulle aflevere sædprøve, urinprøve og fik taget blodprøve før og efter de fem dage. Til forskernes overraskelser viste undersøgelsen, at paracetamolen var ophobet i sæden, hvor den blev omdannet til metabolitter.

Forskerne frygter, at også anden medicin kan ophobes i sæden:

“Det er bekymrende, at det ser ud til, at paracetamol ophobes i sæden, inden det udskilles. Hvis det er tilfældet for et medikament som paracetamol, kan man forvente, at det også er tilfældet med andre medikamenter. Derfor er dette endnu engang en reminder om, at vi skal huske på, at paracetamol er ’rigtig’ medicin, der kan have bivirkninger,” siger forskningsleder ved Rigshospitalets hovedpinecenter, David Møbjerg Kristensen, til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Sammenhængen mellem fertilitet og paracetamol skal nu undersøges nærmere. Tidligere har studier på bl.a. National Institute of Health i Storbritannien vist, at der var en sammenhæng mellem nedsat sædkvalitet og et højt niveau af acetaminophen/paracetamol i urinen.

Læs mere i Sundhedspolitisk Tidsskrift her

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste