20.5 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

FILM: På jagt efter isens dystre hemmeligheder

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Michael G. Madsen skriver om aktuelle film, det er værd at bruge to timer af dit liv på. I denne uge Into the Ice

Af Michael G. Madsen, cinemadsen.dk

Siden Al Gores filmiske power point præsentation omkring den globale opvarmning ”An Inconvenient Truth” (2006) kom for 16 år siden og vandt hel to Oscars, har film om klimaforandringer skabt deres egen subgenre inden for dokumentarfilm.

Emnet er ikke blevet mindre aktuelt siden 0’erne – snarere tværtimod. Derfor virker det som et oplagt – og rigtigt – valg fra CPH:DOX programlæggere at starte festivalen med endnu en filmisk opsang til alle dem, der måske nok har hørt budskabet før, men som stadig ikke har fattet problemets fulde omfang.

Den danske instruktørs første spillefilm ”Into The Ice” er måske ikke specielt nyskabende formmæssigt. Til gengæld får den Al Gore filmen til at virke helt tam med sine grandiose billeder fra midt i katastrofens kerne.

”Into The Ice” holder de videnskabelige fakta på et minimum, og koncentrerer sig i stedet om via sine billeder at minde os om sandheden: At klodens gletchere og indlandsis smelter, og at vi stort set ikke gør noget ved det.

Ostenfeld har bygget sin film op omkring tre ledende klimaforskeres udforskning af den smeltende is: Jason Box, Alun Hubbard og Dorthe Dahl-Jensen.

Amerikaneren Box, har været omkring emnet før i en anden klimafilm om samme emne ”Chasing Ice” (2012). Han fremstår derfor som den klareste af de tre fortællere. Hans forskning om klimaforandringernes alarmerende effekter leveres i let forståelige, håndtegnede diagrammer, som efterlader en med følelsen af at sidde og snakke med en genial forsker.

Britiske Hubbard er til gengæld filmens vovehals, der bærer nogle af dens mest hårrejsende scener. Ikke mindst da han kravler 200 meter ned i gletcherens indre via en skakt, der er blevet dannet gennem århundreder.

Sat over for disse to, kommer den mere akademiske danske forsker Dorthe-Dahl-Jensen til at trække det korteste strå rent filmisk. Hendes fascinerende undersøgelser af tusindvis af år gammel is for at skabe en klima-tidslinie, brænder ikke helt så klart igennem.

Når alt kommer til alt, er det turen ned og ind i isens indre, der for alvor holder tilskuerne fastfrosset til sæderne. Når stykker af is rasler ned foran kameraet holder man i bogstaveligste forstand vejret. Det er ikke bare spektakulært rent visuelt. Der er også lydsiden, den dystre, ildevarslende rumlen fra isens dyb, der er mindst lige så intimiderende som selve klatreturen.

Når stykker af is rasler ned foran kameraet holder man i bogstaveligste forstand vejret.

Lars Henrik Ostenfeld lykkes med sit projekt. Via sin film får han på unik vis og med stor gennemslagskraft og fokus spredt de videnskabelige fakta og fuldstændig vist, hvorfor tre forskeres færden på den ugæstfrie gletcher har enorm betydning for resten af kloden.
Og selv om budskabet er ét, vi har hørt før, så har det uden for enhver tvivl aldrig været mere presserende: Vi bliver nødt til at lytte til dem, der frotæller os, at vi ikke har et sekund at spilde.

Filmen kan streames på CPH:DOX online-platform https://cphdox.dk/watch-online/
Into the Ice – 86 minutter – Danmark og Tyskalnd – Instruktør: Lars Henrik Ostenfeld – Medvirkende: Jason Box, Alun Hubbard og Dorthe Dahl-Jensen.

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste