5.5 C
Copenhagen
fredag den 26. april 2024

Ny forskning: Din mentale hastighed er høj, indtil du fylder 60 år

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Vores evne til at træffe hurtige beslutninger, falder først fra vi er fyldt 60 år, viser omfattende studie fra tyske forskere. Dansk forsker er dog skeptisk, siger han til Videnskab.dk

Hvis du er i 50erne og synes, du stadig er i stand til at finde hurtige svar, når du f.eks. spiller Besserwisser med vennerne, så er der tilsyneladende noget om snakken. Ny forskning viser i hvert fald, at vores mentale hastighed forbliver høj, indtil vi runder de 60 år.

Det er Videnskab.dk, der med Nature Human Behavior som kilde fortæller om det omfattende studie, som tre forskere ved Heidelberg Universitet i Tyskland står bag. Mere end en million mennesker har deltaget i et online-eksperiment, hvor deres mentale reaktionstid blev testet.

De fik vist et ord og skulle så tage stilling til, om ordet tilhørte den ene eller anden svarkategori. Deltagerne var mellem 20 og 80 år, og det var først hos de 60+ årige, at forskerne registrerede et fald i den mentale hastighed, dvs. at folk var længere tid om at placere ordene.

Der blev dog registreret en langsommere reaktionstid allerede fra 20 års-alderen. Men det skyldes ifølge forskerne andre forhold, der ikke har noget med mental hastighed at gøre. Dels beslutningsforsigtighed, dels ”langsommere ikke-beslutningsprocesser”, for eksempel at signalet fra hjernen til fingeren, der skulle trykke på tasten, bliver langsommere.

Dansk forsker: Tager ikke højde for computerfærdigheder

En dansk forsker er dog skeptisk overfor studiet. Steve Blurton, adjunkt på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, siger til Videnskab.dk, at den computerbaserede test ikke tager højde for, at folk over 60 år ikke har samme computerfærdigheder som de unge.

“En bedre tilgang havde været et longitudinelt design. At du tester den samme person på forskellige tidspunkter i livet; som 40-årig og som 60-årig, for eksempel. Så kan du se, hvordan de samme personers mentale hastighed ændrer sig, og hvornår den falder,” siger Steve Blurton til Videnskab.dk

Han mener derfor, at der skal flere og måske andre typer studier til, inden vi skal gøre op med den hidtidige opfattelse af, at vores mentale hastighed topper allerede i ungdommen.

Læs mere på videnskab.dk

Få Mandelivs nyhedsbrev hver mandag: TILMELD DIG HER

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste