20.4 C
Copenhagen
søndag den 26. maj 2024

Tre regioner skiller sig ud: Her har mænd med modermærkekræft markant overdødelighed

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

I Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Nordjylland dør mænd med modermærkekræft oftere af sygdommen end i andre regioner. Der er ingen geografisk forskel, når det gælder kvinder. Situationen får læge til at lancere kontroversielt forslag

Der er stor geografisk forskel på, om mænd med modermærkekræft risikerer at dø af sygdommen. En undersøgelse, som Sundhedspolitisk Tidsskrift omtaler, viser en markant overdødelighed af modermærkekræft for mænd i tre af landets regioner. Det drejer sig om Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Nordjylland.

En analyse af data fra Dansk Melanom Database viste i 2019, at mænd i de tre regioner havde en markant overdødelighed, sammenlignet med mænd i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

Siden har forskere på Aarhus Universitetshospital gransket tal fra den nordiske cancerdatabase NORDCAN, og det bekræfter billedet om den store forskel:

I Region Hovedstaden var der i årene 2012-2016 en ’standardiseret dødsrate’ for malignt melanom på 2,6 per 100.000 mænd. I Region Midtjylland var den på 3,3.

For kvinder var dødsraten hhv. 1,5 i hovedstaden og 1,6 i Midtjylland.

Mænd går senere til læge – og der er færre speciallæger

Eksperterne har ikke nogen tilbundsgående forklaring, men de giver to bud:

  • Koncentrationen af speciallæger er betydeligt større i de områder, hvor dødeligheden er lav.
  • Mænd går senere til læge end kvinder, og dét problem er mere udtalt i landets yderområder.

“Der er et overlap mellem de områder, hvor der er mangel på læger og de områder, hvor dødeligheden er højere, så det kunne helt sikkert være et sted at tage fat. Speciallægedækningen er ret uens rundt om i Danmark, så der er flere hudlæger i nogle regioner end i andre, og der er i det hele taget ret få plastikkirurger. For eksempel har Region Sjælland ikke en eneste, og det gør jo, at der er vanskeligere adgang til vurdering og behandling,” siger professor Lisbeth Rosenkrantz Hölmich til Sundhedspolitiksk Tidsskrift. Hun er formand for Dansk Melanom Gruppe og stod bag analysen i 2019, der første gang påviste den store forskel i dødelighed.

“Speciallægedækningen er ret uens rundt om i Danmark, så der er flere hudlæger i nogle regioner end i andre”

Lisbeth Rosenkrantz Hölmich, professor, til Sundhedspolitiksk Tidsskrift

Læge foreslår positiv særbehandling for mænd

Henrik Lorentzen, som er overlæge ved afdelingen Hud- og Kønssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, har et kontroversielt forslag. Han foreslår, at der oprettes en klinik, eksempelvis en mobil klinik, i de tyndest befolkede områder, hvor mænd kan komme uden at have aftalt en tid.

“Det vil være rendyrket positiv særbehandling, men måske skal der forskelsbehandling til for at skabe lighed i overlevelsen af modermærkekræft,” siger Henrik Lorentzen til Sundhedspolitiksk Tidsskrift.

Læs mere i Sundhedspolitisk Tidsskrift her

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste