18.9 C
Copenhagen
tirsdag den 23. juli 2024

Bo taler med mænd om livet, døden og kærligheden: ”Jeg stiller dem spørgsmål, de aldrig er blevet stillet før”

Mest læste

Steen Trolle
steen.trolle@outlook.dk

Forfatteren Bo Østlund har udgivet sin tredje bog i serien ”Modne mænd – samtaler om livets patina”. Her taler han med kendte, danske mænd om livets store spørgsmål. Bo stod midt i en stor personlig krise, da han gik i gang med bogprojektet, og de mere end 200 timers samtaler har forandret hans liv. Han opfordrer alle mænd til at tale sammen om dét, der betyder noget

”Den modne forfatter er i dag blevet 65, og arbejdet med denne trilogi har gjort mig klogere på mit eget liv og tilværelse, end jeg nogensinde tidligere har været. Jeg tror og håber, at læserne vil finde samme indsigter”.

Sådan skriver journalisten og forfatteren Bo Østlund i forordet til sin tredje og sidste bog i serien ”Modne mænd – samtaler om livets patina”.

Bo Østlund har udgivet tre bøger med samtaler med kendte, danske mænd om livets store spørgsmål.

53 mænd i alderen 45 til 81 år har han interviewet over de sidste seks år. Mere end 200 timers samtaler om livet, døden, troen, kærligheden, alderdommen, kvinderne, begæret, forfængelighed, forgængeligheden og meget, meget mere. Samtaler om ”alt det, som vi mænd aldrig taler om med hinanden,” som han skriver.

Men det gjorde de, og resultatet kan kun anbefales.

Det er blevet til hudløst ærlige svar fra så forskellige mænd som Sigurd Barrett, Brian Holm, Rane Willerslev, Morten Kirkskov, Troels Bech, Ib Michael, Søren Østergaard, Hans Engell, Peter Aalbæk Jensen og Allan Olsen, Poul Madsen, Keld Heick og mange flere.

Mænd, som svarer på spørgsmål af den slags, de færreste af os får stillet af selv vores nærmeste. For eksempel:

Er du bange for døden? Hvordan vil du gerne være mand? Hvad betyder kærligheden for dig? Er der noget i dit liv, som du fortryder? Hvad faldt du for ved din kone? Hvordan var det at blive far? Var du tættere knyttet til din mor end din far? Er du troende?

Sigurd Barrett er en af de 15 mænd, der medvirker i “Modne mænd 3”. Foto: Bo Østlund

Konen stoppede op i stuen og lyttede

Som Bo Østlund fortæller, da Mandeliv ringer, så har han oplevet, hvordan konen til en af de interviewede er stoppet op i stuen og har lyttet, fordi hendes mand pludselig sidder og taler om følelser, kærlighed og sex på en måde, hun aldrig har hørt før.

”Jeg har stillet dem spørgsmål, de aldrig er blevet stillet før. For eksempel om deres tro, om døden, om angsten for at blive gammel. Vi har også talt om sex, og det er normalt ikke noget, mænd taler med andre eller med deres koner om. Men det har været lidt mere omkostningsfrit at tale med mig,” siger Bo Østlund.

“Vi har også talt om sex, og det er normalt ikke noget, mænd taler med andre eller med deres koner om”

Bo’s far begik selvmord

Han tror, at samtalerne har betydet meget for de medvirkende. Og de har i hvert fald betydet meget for ham selv. De har, som han siger, ”været et utrolig vigtigt projekt for mig”. Da Bo Østlund gik i gang med bøgerne i 2016, stod han nemlig midt i en eksistentiel krise.

”Min far begik selvmord, da jeg var 23 år. Da jeg var 50 år, fik jeg nogle afskedsbreve, han havde skrevet, og det førte mig ud i en årelang proces, hvor jeg flyttede til Sverige og sad i ødemarken og prøvede at bearbejde min fars selvmord. Jeg kom hjem fra Sverige i 2016 og stod i et tomrum og tænkte ’hvad fanden skal jeg nu?’. Jeg havde en ide om at tale med mænd om livets store spørgsmål. Men mine projekter har det med at tage overhånd, så det endte med tre bøger, og det har været en slags terapi for mig. Det er de vigtigste samtaler, jeg har haft i mit liv”.

“Mine projekter har det med at tage overhånd, så det endte med tre bøger. Samtalerne har været en slags terapi for mig,” fortæller Bo Østlund.

Hårdere proces med kvinderne

Han lavede også bogen ”Modne kvinder”. Men det var en meget hårdere proces, bl.a. fordi seks kvinder sprang fra undervejs, så der skulle skaffes nye deltagere. Ingen af mændene er sprunget fra.

”Modne kvinder blev en dejlig bog med nogle søde, fantastiske kvinder. Men det var hårdt med dem, der sprang fra, og den er på ikke på samme måde lavet på en indre trang som mandebøgerne er,” siger han.

Mænd frygter at miste kontrol

Det er meget forskellige mænd, der har levet vidt forskellige liv. Men der er et gennemgående træk, når spørgsmålene kredser om alderdom og døden:

”De frygter at miste kontrollen over deres liv på et tidspunkt. For rigtig mange har oplevet at en forælder er blevet dement eller har fået Parkinson. Derfor er deres største angst at de på et tidspunkt ikke længere har fysisk og mental kontrol. Den frygt har jeg også selv”.

Hvad har samtalerne gjort ved dig?

”De har været en gave. Jeg ved ikke, hvor jeg havde stået i mit liv, hvis ikke jeg havde haft de her samtaler. Mit liv var indtil for 10 år siden præget af min opvækst i et alkoholisk hjem, af min far der begik selvmord som 63-årig og mine skilsmisser. Jeg har gået rundt med den her følelse af, om jeg var god nok til at være her. Derfor blev samtalerne nogle puslespilsbrikker, der har fået ting til at falde på plads. De har givet mig mulighed for at vende nogle af de kæmpestore spørgsmål, vi tumler med. Jeg er blevet en bedre version af mig selv,” siger Bo Østlund.

“Jeg ved ikke, hvor jeg havde stået i mit liv, hvis ikke jeg havde haft de her samtaler”

Kunstneren og musikeren Leif Sylvester Petersen er med i Modne mænd 3. Han fortæller hudløst ærligt om et liv med alvorlig sygdom, fordi han “har svinet sin krop til i så mange år, at det nu er payback time”. Foto: Bo Østlund

Find én mand at tale med

Han mener, at alle mænd bør finde en ligesindet at tale med om livets store spørgsmål.

”For mig har samtalerne været et frirum, og jeg tror det er sundt at få mulighed for at vende de her store emner. Der sidder så mange ensomme mænd, der har mistet job, titel og måske kontakt til deres børn. De ville have godt af at tale med andre mænd, for det er noget andet, end at tale med en kvinde”.

Hvordan kommer vi i gang med det?

”Min opfordring er, at vi mænd får etableret nogle steder, hvor vi kan mødes og tale mand til mand. Tidligere tog mænd i logen. Nu er det kvinderne, der samles i grupper. Derfor må vi skabe nogle steder, hvor mænd kan mødes. Det bliver vigtigt i vores alderdom”.

”Jeg giver noget af mig selv”

Bo Østlund har ikke sluppet de mange interviews. Netop nu sidder han og redigerer en række podcasts baseret på de mere end 200 timers optagelser. Ideen er at samle udsagn fra flere mænd om samme emne, så som kærlighed, kvinder, død, alderdom eller angst.

”Jeg har jo alle mulige takes på tingene fra mænd i alderen 45 til 81 år. Jeg tror aldrig, at så mange mænd har talt så åbent om følelser, som de gør i de her bøger”.

Men hvordan får man hul på interviews om så store emner? For Bo Østlund er opskriften simpel:

”Det er ikke interviews, men samtaler. Jeg læser ikke en masse på forhånd om personen og møder op med spørgsmål som ’du sagde i et interview i 2013 at…’. I stedet giver jeg noget af mig selv. Jeg har talt om mine skilsmisser, min fars selvmord osv. For hvis du selv er givende, får du også noget tilbage,” siger han.

FÅ ”MODNE MÆND” MED RABAT

Som læser af Mandeliv kan du få alle tre ”MODNE MÆND”-bøger og “MODNE KVINDER” med 10 % rabat. Du bestiller bøgerne her: heatherhill.dk. Skriv koden MM2022. Tilbuddet gælder t.o.m. 15. juni 2022.

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste