7.9 C
Copenhagen
søndag den 9. juni 2024

Parkinson: Sygdommen som ingen rigtig forstår

Mest læste

Redaktionen
redaktion@mandeliv.dk

Det er nu over 200 år siden, lægen James Parkinson beskrev symptomerne ved, hvad han kaldte ryste-lammelse – Shaking Palsy. Det er forbløffende så lidt, man i dag ved om den sygdom, han lagde navn til

Man ved ikke, om det er én sygdom – eller flere med lignende symptomer. Man ved ikke, hvorfor den især rammer mænd. Man har længe håbet på at kunne få kroppen til at selv at producere mere dopamin – typisk igennem stamceller – men det har været en vej, belagt med skuffelser.

Den medicin, der er på markedet, satser på at erstatte den dopamin, som mennesker med Parkinson ikke længere producerer nok af. Dopamin er et kemisk signalstof i hjernen, der både udløser lyst og som er med til at sætte kroppen i stand til at bevæge sig rigtigt. Og manglen på rigtig motion betyder igen mindre dopamin i blodet.

Medicinen fungerer godt for nogle patienter, hvis den gives rigtig. Og hvis de er i begyndelsen af deres sygdom. Men det er svært at dosere medicinen og få den taget på de rigtige tidspunkter – og i senere stadier af sygdommen svinder effekten ind.

Halvanden gange så mange mænd rammes sammenlignet med kvinder. Tidligere opgørelser har sat forskellen højere – dobbelt så mange ramte mænd som kvinder. Igen er der ingen klare forklaringer, ligesom der generelt savnes viden om, hvem der risikerer at blive ramt.

Læs også: Per var supertravl it-direktør, da sygdommen ramte. Så fik han et helt nyt liv med musik, tid til familien og nye venskaber

Håbet til stamceller

Siden firserne har mange patienter og pårørende håbet og troet på at stamceller, der kan indrettes til at producere dopamin, kunne være redningen. Men først var der ikke adgang til nok stamceller, siden har en række kliniske forsøg været skuffelser. Samtidig er der en vis skepsis over prisen på stamcelle indsprøjtninger, hvis de engang bliver godkendt.

Tilbage i 2016 kunne Novo Nordisk fortælle om ny viden om de forandringer, der sker i kroppen hos de ramte. Det skabte igen store forhåbninger, men forsøgene bagefter var gennemgående skuffende. Men det danske selskab er stadig førende i denne indsats, hvilket skaber håb hos de danske patienter.

Mens der er usikkerhed om, hvordan sygdommen opstår, er det mere klart, hvor mange danskere, der er ramt. I Parkinsonforeningen vurderer man tallet til 12.000, mens behandlende læger tidligere har vurderet, at der halvt så mange – svarende til en ud af 1000 danskere. Men deres tal bygger alene på tal fra Landspatientregistret, mens foreningen også har tal med fra privatpraktiserende neurologer, der behandler omkring 5500 patienter.

Se i morgen – Jesper, Claus og de andre slår til Parkinson

Læs også: Per var supertravl it-direktør, da sygdommen ramte. Så fik han et helt nyt liv med musik, tid til familien og nye venskaber

- Annonce -

Flere artikler

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

- Annonce -

Seneste